Torrent

Segítek egy kicsit jó?

Először is kel egy BitTorrent kliens pl. az uTorrent. letöltöd telepíted.
Konfigurálás nem nehéz magyarul tudsz akkor probléma nem nagyon lehet.
Ha Routered van az más, akkor lehet probléma azt majd máskor! (írj akkor segítek)
Akkor jöjjön a letöltés, keresünk mondjuk egy filmet MOST FIGYELJ: a kiválasztott fájl sorában ha a „Seeders és a „Leechers”sorok alatt találsz 0 -át (azaz nullát) akkor azt a letöltést egyenlőre
felejtsd el, mert vagy nem tudod letölteni végig (mert nincs kitől) meg és vagy nagyon lassú lesz a letöltés.
Próbálj olyat keresni amin sokan vannak (Seeds és a Leechers alatt nagyobb számok vannak azaz sokan vannak).
Félreértések elkerülése érdekében tőlem maximum egy két programot lehet letölteni filmet zenét nem.

Abban a pillanatban amikor a letöltés elkezdődik a letöltendő fájl (könyvtár -rak
fájlok) elfoglalják a teljes fájl (könyvtár -rak fájlok) méretét, azaz úgy néz ki mintha már ott lenne az egész letöltendő fájl, stb. Elvileg ezek a fájlok nem megnyithatóak nem lehet megnézni őket, gyakorlatban amikor a vége felé jár a letöltés elképzelhető, hogy már egy – két fájl teljesen letöltődött.
A letöltés úgy zajlik, hogy a program (pl. uTorrent vagy akár az  azureus.png) szeletekre osztja a letöltendő fájlt és véletlenszerűen kezdi el letölteni egy ugyan olyan felhasználótól mint amilyen mi vagyunk.
Azt a fájl szeletet amit letöltöttük azt valaki elkezdi letölteni tőlünk. Gyakorlatilag mindenki tölt mindenkitől, ezért optimális esetben teljes sávszélességgel tudunk letölteni.
Amikor beállítjuk a letöltő programot érdemes utána járni, hogy mekkora a feltöltő sebességünk, ezt az értéket korrektül beállítjuk. Tapasztalatom szerint ha letöltés közben beállítjuk a feltöltő ( ezt úgy érhetjük
el: jobb gomba letöltésre
haladó/ feltöltési sebesség és a kívánt érték) sebességünket a tényleges felére vagy egy kicsikét nagyobbra, akkor jól fog működni.
A feltöltési sebesség alapvetően kétféleképpen befolyásolja a letöltési sebességet:

 • A BitTorrent peerek (kliensek) előnyben részesítik azokat a peereket amik
  feltöltenek nekik (amikről tudnak letölteni). Ez azt jelenti, hogy ha A
  és B ugyan azt a torrentet töltik és A ad néhány darabot (piece) B-nek
  nagy sebességgel, akkor B megpróbálja ezt viszonozni. Tehát a gyors
  feltöltés gyors letöltést fog eredményezni.
 • A másik dolog a TCP
  működéséből adódik. Ha A letölt valamit B-tol, akkor visszaigazolást
  küld B-nek, hogy megkapta az adatokat (ezek az úgynevezett ACK-k). Ha A
  nem tud visszaigazolást küldeni, akkor B nem küld több adatot, vár.
  Tehát, ha A teljes sebességgel tölt fel, akkor nem marad sávszélessége
  arra, hogy elküldje az ACK-kat, ezért le fog lassulni a letöltés.

Az a legjobb, ha olyan magasan
tartod a feltöltés sebességét, hogy az ACK-k még késleltetés nélkül haladjanak. A feltöltési sebességet az elméleti maximum 80%-ra érdemes beállítani.

A BitTorrent egy P2P (peer-to-peer) fájlcserélő protokoll, Bram Cohen fejlesztette ki.
Működése: a BitTorrent a letöltő felhasználók feltöltési sávszélességét kihasználva hatékonyabbá tudja tenni a fájlok terjedését. Tehát minden letöltő felhasználó egyben feltöltő is; ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, majd minden szegmenst más letöltő kap meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, egészen addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat. Minél többen töltenek egy fájlt annál gyorsabb lesz a letöltés.
Bővebben Itt.

A weboldalról közvetlenül csak egy .torrent kiterjesztésű fájlt tudsz letölteni. Más fájlokat nem. Ez a
torrent fájl általában 1000 Kbyte-nál kisebb. Ezt a fájlt nyisd meg a BitTorrent klienseddel. Ezután már nincs más dolgod, mint megvárni amíg a kliens letölti a fájlokat.
Tipp: Minél nagyobb a feltöltési sebességet engedsz annál nagyobb lesz a letöltési. Persze az egészet ne add oda, mert akkor belassul nagyon a böngésződ.

Fogalmak
Tracker: A szerver ami tárolja a .torrent fájlokat és megmutat különböző információkat (Sebesség, arány, letöltési idő, stb.)
Kliens: Program a letöltéshez (Pl. Azureus)
Leech/Leechelés: Letöltés
Leecher: Letöltő, akinek még nincs letöltva a teljes fájl.
Seed/Seedelés: Feltöltés
Seeder: Feltöltő akinek már megvan a teljes fájl Super-Seed: A feltöltés egy olyan változata amikor a fájl minden részlete csak egyszer töltődik fel. Akkor célszerű használni amikor “Te” vagy Seeder.
Peer:
Párok száma (Seederek és Leecherek összessége)
akármi.torrent fájl: Ezt a fájlt indítja a kliens és így tudja majd a letölteni amit szeretnél.

A seed szerver használata manapság felkapott lehetőség a torrentezők körében: Gyakorlatilag nincs benne semmilyen trükk vagy ördöngősség, ugyanolyan torrent kliens üzemel a szolgáltató szerverén (ezt nevezzük “seed szerver”-nek), mint amilyet a felhasználók otthoni gépeiken futtatnak, ugyanakkor számos előnye van!

A seed szerver hasznos tud lenni abban az esetben, ha nagyon gyenge feltöltési sebességű internetkapcsolattal rendelkezel.
Mint tudjuk, egy torrent oldalon nehéz bent maradni, ha “rossz” a download/upload aránya a felhasználónak.

IP-cím: Számítógép hálókártyájának a a címe így néz ki: 192.168.0.1

És akkor még van a Seed server.

 

Szolgáltatásunk két fő részből áll: tárhelyet és internet-sávszélességet
biztosítunk, melyen alap internetböngészőből könnyen kezelhető torrent klienst használhatsz.
Ehhez jár korlátozott mennyiségű szabad fel/letöltési szál (ezt nevezzük “slot”-oknak). A tárhelyhez a tényleges feltöltési sebességedből dolgozó  + 20 %  sebességű  FTP hozzáférést adunk, aminek segítségével a seed serverre letöltött állományokat tudod mozgatni, törölni vagy letölteni a saját gépedre pl. Total Commanderrel. Mivel a “seed szerver” az otthoni internetkapcsolatodtól függetlenül működik, ezért nyugodtan játszhatsz online játékokkal (nem fognak lagolni) vagy akár ki is kapcsolhatod a géped: megkíméled magad éjszaka a zúgó masina hangjától és nem elhanyagolható, hogy a villanyszámlád (vagy szüleidé) sem szökik az egekbe – miközben napok alatt lehet trackereken hatalmas, észbontó arányokhoz jutni! Ez előnyös a torrent trackereknek is, hiszen felgyorsul az adatforgalom, ebből kifolyólag több aktív torrentet tudnak kiszolgálni, így egyre több felhasználó csatlakozik hozzájuk. (Miközben a seed server le-
és feltölti az állományokat, a saját gépedről is tudsz torrentet feltölteni vagy letölteni, így egyszerre többet számol a torrent tracker.)
Na most akkor katt a képre

seed1.gif

 

Milyen BitTorrent kliensek vannak?
bitcomet.gif azureus_splash.png bitlord.gif utorrent.pngimages.jpg

stb.
Macintos torrent kliensek: http://en.softonic.com/search/torrent/724 A legnagyobb torrent linkek, ide kattintva eléred a letöltő oldalakat

Manapság az egyik legelterjedtebb fájlcserélő rendszer a Bittorrent, melyet egy Bram Cohen nevű fiatalember hívott életre 2001-ben. Azóta többezer úgynevezett tracker szájt jött létre, ahol különböző szabályok és tematikák szerint gyűjtve találhatóak meg a torrent fájlok, melyeket vagy dedikált feltöltők vagy bizonyos helyeken bármelyik felhasználó regisztrálhat a rendszerbe. A feltöltött torrent fájl gyakorlatilag egy hivatkozás, amiben nincs semmilyen jogsértő tartalom. Maguk a fájlok a
felhasználók gépein vannak eltárolva, melyeket apró darabokban, szeletekben juttatnak el egymás gépeire. Ha valaki letölti a torrent fájlt a gépére, akkor egy kliens program segítségével
ezekhez a szeletekhez hozzájut a többi felhasználótól, akiknek az adott anyag megvan.

11 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.